Vad är egentligen hälsosam mat?

Träningsglädje hörrni! Idag har jag verkligen känt det. Jag och Åsa var ute och sprang den vanliga rundan runt sjön. Den är 5 kilometer lång. De senaste veckorna har det känts allt tyngre och flåsigare. Men idag kändes det riktigt bra och fötterna flög fram över marken.

När vi sprang pratade vi lite om vilken mat som egentligen är hälsosam. Tidningar som Aftonbladet brukar alltid skriva stora rubriker om vad den senaste matvaran eller dieten är. Åsa äter enligt LCHF precis som jag. Så det är skönt att kunna diskutera med en som tänker likadant. Annars hade det blivit jobbigt, att behöva försvara min kost samtidigt som jag springer.

I alla fall kom vi fram till att det faktiskt finns riktigt mycket hälsosam mat därute. Det spelar ingen roll om man äter med mest fokus på grönsaker eller på fett. Om man äter Atkins, LCHF, Paleo, Flygvärdinnedieten, vegansk kost eller något annat.

Det viktiga är faktiskt att äta just hälsosam mat. Med hälsosam mat menar jag mat som faktiskt främjar din och min hälsa. Det finns så mycket skräp och annan skitmat därute som många trycker i sig varje dag. Det är chips, snabbmat, flottiga pizzor, lösgodis, pommes extra allt och margarin.

Ingen kan må bra av att äta sådan mat. Kroppen kämpar och kämpar för att vara hälsosam och frisk. Men med onaturligt skräp klarar den helt enkelt inte av att hålla sig frisk och stark.

Det Åsa och jag kom överens om är då att det spelar faktiskt ingen roll vilken mat man äter. Så länge som den är hälsosam och naturlig! Man ska äta mat som naturen tillverkar, inte fabriker. Smör, kött, grönsaker, frukter och liknande helt enkelt. Allt som är tillverkat av fabriker bör man undvika.

Kanske är det mest optimala för kroppen att äta Paleo eller vegansk kost. Man behöver dock inte vara 100 % optimal hala tiden. Det viktigaste är att undvika skräpmaten och äta naturlig föda. Sådan som våra kroppar tackar oss för. Jag tänker att om jag äter LCHF livet ut kanske jag inte kommer vara 80 år och i toppform. Men jag kommer inte heller vara sjuk, ha ont i lederna, ha svårt och gå och liknande.

Hur tänker ni kring hälsosam mat?

Vad är egentligen hälsosam mat?
Scroll to top
zakra